Zo voorkom je vonken bij een vuurkorf

14 augustus 2022
2 min leestijd

‘S Avonds lekker ontspannen bij de vuurkorf van de mooie vlammen en de warmte is heerlijk. Je wil dan niet dat er telkens vonken uit de vuurkorf komen. Deze kunnen de tuin in schieten of misschien wel tegen jou aankomen. Om te zorgen dat je hier geen last van hebt leggen we in deze blog uit hoe je vonken kan voorkomen in de vuurkorf.  

Vonken horen bij een vuurkorf en zijn niet volledig te voorkomen. Je kan het wel beperken door alleen materialen te gebruiken die op een vuurkorf horen. Gebruik alleen aanmaakblokjes, aanmaakhout en goed droge houtblokken. Plaats geen andere materialen zoals geïmpregneerd hout, deze kunnen erg vonken. Gooi nooit een houtblok op het vuur maar doe dit rustig aangezien dit anders extra vonken veroorzaakt. 

Wanneer je verder leest gaan we uitgebreider in op dit onderwerp en leggen we aan je uit wat je kan doen tegen de vonken. We leggen tevens uit wat de gevaren zijn van rondvliegende vonken. 

Vonken voorkomen bij de vuurkorf

Zoals we eerder in deze blog al aan hebben gegeven is het onmogelijk om vonken helemaal te voorkomen. Dat komt omdat in houtblokken namelijk hele kleine vochtzakjes zitten. Deze zijn niet met het blote oog te zien. Door de hitte van het vuur kunnen deze zakjes als het ware “exploderen”. De vonken die je ziet zijn de explosies van de kleine vochtzakjes. 

Gebruik droog hout
De grootste reden dat er vonken ontstaan is door vocht in de houtblokken. Hoe meer vocht hier in zit hoe meer kans je hebt op vonken. Het is daarom belangrijk dat het hout zo droog mogelijk is. Koop daarom houtblokken die verkrijgbaar zijn bij tuincentra of bouwmarkten. Deze zijn veelal gedroogd in een oven zodat het meeste vocht is ontnomen.

Het is ook belangrijk om het hout op een droge plek op te bergen zodat er niet veel vocht in kan komen. Als het hout te vochtig is kan dit ook veel rook veroorzaken. Lees eens onze blog Hoe zorg je dat de vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes) als je hier last van hebt..

Meer informatie over welk hout je het beste kunt gebruiken voor de vuurkorf lees je in onze blog Welk hout moet ik gebruiken voor een vuurkorf? (en welk hout niet).

Gebruik alleen de juiste materialen
Om een vuurkorf aan te steken heb je aanmaakblokjes, aanmaakhout en droge houtblokken nodig (en natuurlijk een kaarsaansteker). Het komt vaak voor dat er een hoop andere materialen in de vuurkorf komen te liggen. Zo gebruikt men vaak papier of karton om het vuur aan te steken en belandt er geimpregneerd hout op de vuurkorf. Alle materialen die niet op een vuurkorf thuishoren kunnen onnodig veel vonken veroorzaken. 

Deze materialen zorgen niet alleen voor onnodige vonken maar ook voor meer rookontwikkeling, meer schadelijke stoffen in de lucht en vliegas. Dit kan allemaal zorgen tot onveilig situaties. Meer informatie over hoe je de vuurkorf veilig aansteekt lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg) 

Plaats nieuwe houtblokken met beleid op de vuurkorf
Wanneer het vuur eenmaal aan is en je wil nieuwe houtblokken plaatsen is het belangrijk om dit met enig beleid te doen. 

Veel mensen zijn geneigd om een nieuw houtblok op het vuur te gooien. Hierdoor raakt het nieuwe houtblok het brandende houtblok erg hard. Het resultaat is dat er veel vonken ontstaan. 

Plaats nieuwe houtblokken daarom met enig beleid. Je kan eventueel een lange ijzeren grijptang gebruiken zodat je deze rustig kan plaatsen. 

Gebruik een vonkenscherm
100 procent voorkomen dat vonken ontstaan is niet mogelijk. Je kan jezelf en de omgeving echter wel beschermen tegen de vonken. 

Voor een vuurkorf heb je een vonkenscherm die je in de vuurkorf plaatst. Deze plaats je voordat je het hout in de vuurkorf legt. Het vonkenscherm zorgt ervoor dat er aan de zijkanten geen vonken kunnen wegschieten en dat ze niet op jou terecht kunnen komen. Past deze niet in je vuurkorf dan kun je ook ervoor kiezen om een haardscherm voor de vuurkorf te plaatsen. 

Bij een vuurschaal kan je een bijbehorend vonkenscherm kopen. Het vonkenscherm plaats je op de vuurschaal nadat het vuur eenmaal brand. Wanneer er vonken van het vuur komen houd dit scherm ze tegen.  

Het is ook belangrijk om voldoende afstand te houden van het vuur. Houdt daarom minimaal een afstand van 1,5 meter tot 2 meter aan. Hoe groter het vuur hoe meer afstand je moet houden. Meer informatie over veiligheid omtrent de vuurkorf lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Dennennaalden, dennenappels en andere natuurlijke materialen
Om een lekkere geur te creëren kun je dennennaalden, dennenappels en/of andere natuurlijke materialen in het vuur gooien. Dit geeft een heerlijke ontspannen geur maar kan ook zorgen voor vonken. Wil je dit graag in het vuur leggen dan is het belangrijk dat je er niet teveel van inlegt. Hoe meer je er in doet hoe groter de kans op vonken. 

Wat zijn de gevaren van rondvliegende vonken bij een vuurkorf?

Rondvliegende vonken kunnen aan van alles en nog wat schade aanrichten. Zo kan het schade aanrichten aan je kleren, tuinkussens en andere stoffen. Dit in de vorm van een zwarte schroeiplek, een gat en het zou zelfs vlam kunnen vatten waardoor het onherstelbare schade oploopt. 

Andere droge materialen zoals heel droog gras of droge bladeren kunnen vlam vatten door vonken. Wanneer dit vlam vat kan het weer andere materialen in de brand zetten met alle gevolgen van dien. 

Let ook op de ondervloer waar de vuurkorf op rust. Zet deze liever niet op een houten ondergrond of op kunstgras. Deze kunnen ze onherstelbare schade oplopen. Meer informatie over de verschillende ondervloeren voor een vuurkorf vind je in onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf?

Tot slot kan je zelf gewond raken als er vonken op je blote huid terecht komen. Dit kan lelijke wonden veroorzaken die pijnlijk zijn en wellicht permanente schade aanrichten in de vorm van een litteken. 

Zo heb je geen last van vonken

Als je geen vonken wil kun je ook geen vuurkorf aansteken. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven om het warm en gezellig te hebben in de tuin én heb je absoluut geen last van vonken. Zo kun je bijvoorbeeld een heater plaatsen in de tuin, een warme deken gebruiken of een kersenpitzak opwarmen in de magnetron. Meer informatie hierover lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Conclusie

Je weet nu dat het niet mogelijk is om vonken uit een vuurkorf te voorkomen.  Gelukkig weet je precies waar je rekening mee moet houden om vonken tot een minimum te beperken en dat je een vonkenscherm kan plaatsen om er minder last van te hebben.  Je kent ook de gevaren van de vonken die uit de vuurkorf kunnen schieten. Deze vallen mee als je goed blijft opletten. Wil je liever helemaal geen gevaren dan kun je kiezen voor een van de alternatieven van een vuurkorf.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen