Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

6 augustus 2022
2 min leestijd

Een brandende vuurkorf zorgt voor gezelligheid, warmte en ontspanning. Om te zorgen dat alles veilig verloopt moet je met een aantal dingen rekening houden. In deze blog leggen we aan je uit welke dit zijn. 

Plaats de vuurkorf op een stevige ondergrond met daaromheen voldoende ruimte. Zorg dat je op een veilige afstand er vandaan kan zitten en dat andere objecten niet vlam kunnen vatten. Een veilig vuur maak je door twee aanmaakblokjes onderin de vuurkorf te leggen met daarop aanmaakhout. Leg hier droge houtblokken omheen. Steek met een kaarsaansteker de aanmaakblokjes aan en wacht tot alles brand. 

Hierboven lees je de belangrijkste basis van het veilig aansteken van een vuurkorf. Er zijn echter nog meer factoren die een rol spelen waar we graag uitleg over geven. Lees daarom vooral verder. 

Vuurkorf veilig aansteken: uitgebreide uitleg

Het is belangrijk dat je altijd goed op let en de tijd neemt als je de vuurkorf aansteekt. Dit geldt voor mensen die hier weinig ervaring mee hebben maar ook voor de mensen die er meer ervaring mee hebben. Hieronder vind je de stappen die je moet doorlopen én krijg je handige tips.  

Zet de vuurkorf op een goede ondergrond en zorg voor voldoende ruimte

Het is belangrijk om de vuurkorf te plaatsen op een goede ondergrond. Deze moet vlak zijn zodat de vuurkorf stevig op zijn poten kan staan. Het liefst zet je de vuurkorf op een stenen vloer. Meer informatie hierover vind je onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf?

Daarnaast moet je voldoende ruimte hebben om op gepaste afstand van het vuur kan zitten. Omdat niet elk vuur even groot is kan de afstand verschillen. Een minimale afstand tot het vuur is 1,5 tot 2 meter. Bij een groot vuur merk je vanzelf of je meer afstand moet houden. 

Er moet ook voldoende ruimte zijn zodat andere objecten geen vlam kunnen vatten. Zet een vuurkorf bijvoorbeeld niet dicht tegen een schutting of naast planten. Kijk vooral ook even naar boven, indien er laaghangende takken van een boom hangen is het verstandig om de vuurkorf te verplaatsen. Plaats tevens nooit een vuurkorf onder een veranda of overkapping.

Welke materialen gebruik je om een vuurkorf aan te steken?

Voor een goed vuur heb je de juiste materialen nodig maar zijn er ook materialen die je juist moet vermijden. 

Het volgende heb je nodig:

Aanmaakblokjes
Je kunt het beste aanmaakblokjes gebruiken omdat deze tot wel 5 minuten kunnen branden. Ze zijn daarnaast compact en branden in z’n geheel. Veel mensen kiezen papier of karton maar dit brand vaak maar zo kort dat het aanmaakhout niet vlam vat. Het is daarnaast verboden omdat veel rook en vliegas veroorzaakt. 

Aanmaakhout
Dit zijn kleine stukken hout die snel vlam vatten en langer branden dan de aanmaakblokjes. Aanmaakhout zorgt ervoor dat de grotere houtblokken vlam kunnen vatten. Je kunt aanmaakhout kopen in tuincentra en bouwmarkten.

Houtblokken
Dit is het hout dat zorgt voor een mooi, lang en warm vuur. Het is belangrijk om “schoon” en droog hout te gebruiken en dat is voorzien van FSC of PEFC keurmerk. 

Met “schoon” hout bedoelen we hout waar geen lijm, verf of beits resten opzitten. Het gebruiken van geïmpregneerd hout is ook niet toegestaan. 

Het is belangrijk om droog hout te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor zo min mogelijk schadelijke stoffen. Je herkent droog hout aan loszittend schors en scheuren.

Houtblokken kun je kopen in tuincentra en bouwmarkten. Zorg dat je deze op een droge plek opbergt. 

Kaarsaansteker
Om veilig de aanmaakblokjes aan te kunnen steken gebruik je een kaarsaansteker. Deze is voorzien van een lange nek waardoor de vlam die uit de aansteker komt voldoende afstand heeft van je hand. Met een normale aansteker of korte lucifers is dit niet het geval. 

Een oorzaak van veel rook is als je verkeerde materialen gebruikt. Meer informatie over hoe je zorgt dat de vuurkorf niet te veel rookt lees je in onze blog Hoe zorg je dat de vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes)

De vuurkorf veilig aansteken en brandend houden

Je weet nu welke materialen je nodig hebt en waar je de vuurkorf het beste kan plaatsen. Nu is het tijd om de vuurkorf aan te gaan steken. Dit is niet moeilijk en tevens veilig als je bovenstaande stappen én de stappen die gaan volgen opvolgt.

Stap 1
Leg onderin de vuurkorf twee of drie aanmaakblokjes

Stap 2
Leg op de aanmaakblokjes wat aanmaakhout. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen het aanmaakhout. Als je het te compact op elkaar legt kan er weinig zuurstof bij het vuur en zal het niet goed branden.

Stap 3
Leg op het aanmaakhout de houtblokken. Het ligt eraan hoe groot de vuurkorf is en hoe groot de houtblokken zijn maar er is een grote kans dat je aan drie houtblokken genoeg hebt. Zorg wederom dat de houtblokken niet te compact op elkaar liggen. Als het te dicht op elkaar ligt kan het niet goed vlam vatten en kan er veel rook ontstaan. 

Stap 4
Herhaal de drie stappen. Je legt dus de aanmaakblokjes op de houtblokken. Op de aanmaakblokjes komt het aanmaakhout en daar komen vervolgens weer de houtblokken op. 

Tip

Je kunt eventueel stap 4 ook overslaan en later als de grote houtblokken goed branden nieuwe houtblokken toevoegen. Dit is vooral handig als je nog niet weet hoe lang je bij de vuurkorf wil zitten. Wanneer je de vuurkorf helemaal vult zal deze makkelijk drie uur of langer kunnen branden. 

Stap 5
Steek nu met de kaarsaansteker de aanmaakblokjes aan en laat deze en het aanmaakhout hun werk doen.

Let op!

Het kan soms even duren voordat de grote houtblokken goed branden. 

Stap 6
Leg bijtijds nieuwe houtblokken op het vuur als je wil dat deze nog langer brand. Leg deze niet te vol (1 a 2 blokken is voldoende). Wanneer je teveel toevoegt duurt het langer voor de blokken aan gaan, kan er rook ontstaan en blijft de vuurkorf misschien wel veel te lang aan.

Zo verloopt het aansteken van een vuurkorf veilig én blijft het veilig

Allereerst is het belangrijk om bovenstaande stappen op te volgen. Hieronder geven we meer uitleg over een paar belangrijke punten die zorgen dat alles veilig verloopt en blijft verlopen. 

Gebruik geen andere materialen dan in deze blog aangegeven
Wanneer je andere materialen als hierboven gaat gebruiken kan dit schadelijk zijn voor jezelf en het milieu maar kan het ook erg gevaarlijk zijn. Je mag bijvoorbeeld geen karton of papier gebruiken aangezien dit schadelijk is. Licht ontvlambare vloeistoffen als spiritus kunnen een steekvlam veroorzaken en geïmpregneerd hout brand minder goed en is schadelijk voor het milieu. 

Verlaat het vuur niet 
Als het vuur eenmaal brandt is het niet de bedoeling om hier bij vandaan te gaan. Ook in een kort tijdsbestek kan het gebeuren dat er iets mis gaat. Stel dat er een vonk uit de vuurkorf schiet kan dit resulteren in dat er iets anders vlam vat. Zorg daarom dat er altijd iemand bij de vuurkorf blijft.

Pas op met kinderen en huisdieren
Indien je kinderen of huisdieren hebt moet je extra opletten. Zowel kinderen als huisdieren kunnen onverwachte dingen doen. Zorg dat de kinderen niet dicht bij de vuurkorf kunnen komen en leg als ze oud genoeg zijn uit dat het gevaarlijk kan zijn. 

Heb je een hond doe hem dan desnoods aan de lijn of laat hem toch liever binnen als je het niet helemaal vertrouwd. Het laatste is ook verstandig als je een kat als huisdier hebt. 

Steek geen vuurkorf aan als er teveel wind staat
Het is niet verstandig om de vuurkorf aan te steken als er teveel wind staat. De wind kan de vlammen alle kanten doen opslaan. 

Zorg dat er altijd een emmer zand of water in de buurt van de vuurkorf staat
In geval van nood wil je de vuurkorf snel uit kunnen maken. Dit kun je het beste met los zand doen maar als je dit niet hebt is een goed alternatief een emmer water. 

Plaats een nieuw blok hout met beleid op de vuurkorf
Gooi een nieuw stuk hout niet op de vuurkorf maar doe dit met enig beleid. Hiermee verklein je de kans dat er veel vonken ontstaan of dat branden as de lucht in vliegt.

Nuttig niet te veel alcohol
Vaak wordt er gezellig wat gedronken rondom de vuurkorf. Zorg echter dat je niet teveel drinkt omdat dit ervoor zorgt dat je reactietijd afneemt en dat je gevaren niet goed meer kunt inschatten.

Wat doe je nadat je de vuurkorf hebt gebruikt?

Wanneer je wil gaan slapen of de vuurkorf wil verlaten is het belangrijk dat je deze veilig achterlaat. Verlaat de vuurkorf alleen als het vuur helemaal uit is. Indien de houtblokken nog hard branden kun je het beste wat los zand over het vuur gooien om deze te doven. Meer hierover en waarom je vooral geen water* moet gebruiken lees je in onze blog Vuurkorf uitmaken of laten branden? (volledige uitleg)

Ook met het opruimen van de vuurkorf moet je oppassen. De resten (zoals de houtblokken en as) maar ook de vuurkorf zelf kan tot wel 24 uur warm blijven. Wees daarom voorzichtig als je de vuurkorf gaat opbergen. 

* Gebruik alleen water in geval van nood

Conclusie

Je weet nu waar je een vuurkorf moet plaatsen, welke materialen je nodig hebt, hoe je het beste het hout aansteekt, hoe je zorgt dat het veilig is en blijft én wat je moet doen als je de vuurkorf weer wil opruimen. Door alle stappen op te volgen zal het aansteken van de vuurkorf een leuke beleving zijn en kun je veilig genieten met vrienden of familie van de warmte en gezelligheid van het vuur. 

Wil je toch liever geen vuurkorf in de tuin dan zijn er gelukkig nog genoeg andere alternatieven om warm te blijven. Meer hierover lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen