Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf?

6 augustus 2022
2 min leestijd

Om te zorgen dat een vuurkorf veilig kan branden moet deze op een goede ondervloer staan. Tevens wil je niet dat de ondervloer kapot gaat van de hitte of eventueel brandend as dat op de grond terecht komt. In deze blog leggen we uit wat de beste ondervloer is voor een vuurkorf. 

Zet een vuurkorf op een ondergrond die vlak is. Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de vuurkorf stabiel staat. De ondervloer moet daarnaast van een materiaal zijn dat geen vlam kan vatten. Daarom kun je het beste kiezen voor een stenen ondervloer. Een ondervloer zoals gras, kunstgras of vlonderplanken kunnen vlam vatten en/of beschadigd raken. 

Wanneer je verder leest geven we nog een aantal andere goede alternatieven en leggen we uit waarom sommige ondervloeren zelfs gevaarlijk zijn om te gebruiken. We leggen ook uit welke ondervloer je het beste kunt gebruiken als je in het bezit bent van een vuurschaal. Tot slot leggen we ook uit of je een vuurkorf op een dakterras kan gebruiken en waarom je op moet letten als je eten bereid op een vuurkorf.

Uitleg over verschillende soorten ondervloeren voor een vuurkorf

Een stenen ondervloer maar ook (los) zand, gras en asfalt zijn een veilige ondervloer voor een vuurkorf. Het is wel van belang dat de ondervloer vlak is zodat de vuurkorf stabiel op zijn poten kan staan. Lees hieronder meer over de verschillende soorten ondervloeren. 

Stenen ondervloer
Een stenen ondervloer is uiterst geschikt om een vuurkorf op te plaatsen zolang deze maar vlak is. De stenen kunnen de warmte goed absorberen en zullen niet snel beschadigen als er brandend as op valt. 

Zand
Zand (met name los zand) is een hele goede ondervloer voor zowel een vuurkorf als een vuurschaal. Je kan ze hier beide stevig op plaatsen door ze een beetje in het zand te duwen. Hierdoor staan ze vast en stabiel wat zorgt voor extra veiligheid. 

Een groot ander voordeel is dat zand niet kan beschadigen. Je hoeft je niet druk te maken als er wat brandend as uit de vuurkorf op het zand terecht komt. Het zand is tevens heel goed in het absorberen van de hitte. 

Hoewel het beste is om vuur uit te laten branden is los zand het beste alternatief om vuur te doven. Dit heb je altijd bij de hand als je hier de vuurkorf of vuurschaal in plaatst. Meer informatie hierover lees je in onze blog Vuurkorf uitmaken of uit laten branden? (uitgebreide uitleg)

Gras
Gras is niet de meest perfecte ondergrond maar kan wel gebruikt worden indien het gazon vlak is. Als er brandend as opvalt kan het gras beschadigen maar dit is ook snel weer hersteld. Wil je dit niet dan kun je de vuurkorf altijd op een paar oude tegels plaatsen. De tegels beschermen het gras tegen het as dat uit de vuurkorf kan vallen en absorbeert de hitte. Indien je geen oude tegels hebt kun je ook altijd nog een bodemplaat aanschaffen.

Asfalt
Niet veel mensen zullen een vuurkorf snel plaatsen op asfalt. Simpelweg omdat ze dit niet in de tuin hebben liggen. Is dat wel het geval dan is asfalt een goede keuze indien deze vlak is. Wanneer er brandend as op het asfalt terecht komt hoef je jezelf geen zorgen te maken dat dit zal beschadigen. 

Het is niet verstandig om de vuurkorf op kunstgras of hout te plaatsen. Waarom dit zo is lees je hieronder. 

Kunstgras
Plaats een vuurkorf nooit direct op kunstgras. Brandend as dat uit de vuurkorf valt kan het kunstgras doen beschadigen. Wanneer dit er op valt kan dit resulteren in brand en/of brandvlekken. Als de onderkant van de vuurkorf dicht bij de grond staat kan de hitte ook schade aanrichten. 

Indien je geen andere mogelijkheid hebt kun je het beste een paar oude tegels op het kunstgras leggen en daar de vuurkorf op plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen as op het kunstgras kan komen én de tegels zullen de hitte absorberen. Heb je geen oude tegels dan kun je een bodemplaat aanschaffen en daar de vuurkorf op plaatsen. 

Hout
Hout is geen geschikte ondervloer voor een vuurkorf. Zet deze dan ook nooit op bijvoorbeeld houten vlonderplanken of terrastegels. 

Hout kan beschadigd raken van brandend as dat uit de vuurkorf kan vallen. Dit kan er zelfs toe leiden dat het hout vlam vat. 

Als je geen andere plek hebt kun je de houten vloer beschermen met een aantal tegels. Leg de tegels op de houten vloer en laat hier de vuurkorf of rusten. Indien je deze niet hebt kun je kiezen voor een bodemplaat.

Let op!

Leg een vuurschaal niet direct op bovenstaande ondervloeren (behalve op zand). De hitte staat direct in contact met de ondervloer waardoor er brand en/of schade kan ontstaan. Zelfs als je asfalt als ondervloer hebt kan dit beschadigd raken. Dit kan door de constante hitte namelijk gaan smelten. 

Door de juiste ondervloer te kiezen voorkom je gevaarlijke situaties. Meer informatie omtrent het veilig aansteken van de vuurkorf lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Wat is de beste ondervloer voor een vuurschaal?

Een vuurschaal is vaak niet voorzien van poten. Hierdoor staat deze direct in contact met de grond. Door de hitte kan elk soort ondergrond beschadigen behalve zand. De beste ondergrond voor een vuurschaal is daarom zand (gebruik hiervoor het liefst los zand). Het voordeel van zand is dat dit niet kan beschadigen en dat je hier de vuurschaal recht en stevig in kan zetten. Los zand is te verkrijgen in tuincentra en bouwmarkten.

Een goed alternatief is om de vuurschaal te klemmen tussen vier (oude) tegels. Je legt de vier tegels bij elkaar maar zorgt dat tussen elke tegel wat speling zit. Hierdoor ontstaat in het midden een ruimte waar je de vuurkorf kan tussenklemmen. Als de tegels te laag zijn of de vuurschaal te hoog is kan het zijn dat je meerdere tegels op elkaar moet stapelen anders kan deze alsnog de ondervloer raken. 

Is een ondervloer belangrijk voor de vuurkorf?

Een goede ondervloer is heel belangrijk. Dit draagt namelijk bij aan de veiligheid. Wanneer een ondervloer niet vlak is staat de vuurkorf niet stabiel en is de kans groter dat deze omvalt, iets wat je absoluut niet wil als deze eenmaal brand. 

Daarnaast wil je niet dat je ondervloer beschadigd raakt of dat je gevaar loopt door de ondervloer. Indien je ondervloer van gras, hout of bijvoorbeeld kunstgras is kan deze beschadigen. Tevens kan kunstgras door de warmte gaan smelten. Als dit direct met je huid in contact komt kan dit resulteren in (ernstige) verwondingen.

Meer informatie over hoe je een vuurkorf veilig aan steekt lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg) Hierin lees je onder andere hoeveel ruimte je nodig hebt voor een vuurkorf, waar je deze het beste kan plaatsen, welke materialen je moet gebruiken én natuurlijk hoe je de vuurkorf stap voor stap aansteekt op een veilige manier. 

Kun je de vuurkorf op een dakterras plaatsen?

Je kan een vuurkorf op een dakterras plaatsen. Hiervoor moet je wel rekening houden met een aantal aspecten. Je moet ten eerste zorgen dat er voldoende ruimte is. Zorg dat je minimaal 1,5 tot 2 meter van het vuur vandaan kan zitten. 

Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is en van het juiste materiaal. Vaak liggen op een dakterras houten terrastegels. Leg hier tuintegels op en plaats daar de vuurkorf op. Op deze manier bescherm je de houten terras tegels. 

Tot slot is het belangrijk dat de rook goed weg kan. Indien je bovenburen hebt kan het zijn dat de rook niet goed weg kan. Let hier goed op. 

Houdt rekening met de ondervloer als je eten bereid op de vuurkorf

Met name kinderen vinden het leuk om marshmallows aan een stok te rijgen en deze te braden boven het vuur. Marshmallows kunnen echter erg gaan smelten met als gevolg dat dit op bijvoorbeeld de tuintegels komt. Wanneer dit zo heet is kunnen er schroeiplekken ontstaan. Indien je vlees op een vuurkorf bereid kan er vet op de grond terecht komen wat vlekken veroorzaakt. Deze vlekken zijn moeilijk of niet te verwijderen. Pas dus goed op de ondergrond als je eten wil bereiden op de vuurkorf.

Conclusie

Je weet nu welke ondervloer je het beste kunt kiezen voor een vuurkorf en een vuurschaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ondervloer beschadigd maar ook dat de vuurkorf op een veilige, stabiele plek rust. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen