Hoe maak je de binnenkant van een tuinslang schoon?

1 augustus 2022
2 min leestijd

Na verloop van tijd kan vuil zoals zand of kalk in de binnenkant van de tuinslang terecht komen. Wanneer vuil zich aan de binnenkant ophoopt kan de druk afnemen, dit zorgt ervoor dat de tuinslang minder goed werkt. In deze blog leggen we aan je uit hoe je de binnenkant van een tuinslang kan schoonmaken zodat je hier geen last van hebt. 

Ontkoppel de sproeikop van de tuinslang en plaats een knikker of dopbit in het uiteinde. Deze mag niet te los maar ook niet te strak zitten. Leg het uiteinde van de slang op de grond of in een emmer. Door de kraan open te draaien zal de druk in de tuinslang toenemen en het vuil wat erin zit loslaten. Als de druk te hoog wordt schiet de knikker of dopbit los en stroomt het vuil met het water uit de slang.

Wanneer je verder leest geven we een uitgebreide uitleg over bovenstaande methode. We leggen tevens uit welke opties je nog meer hebt om deze klus te klaren. Lees vooral ook verder als je wil weten wat voor soort vuil er allemaal in de binnenkant van de tuinslang terecht kan komen. 

Tuinslang schoonmaken met waterdruk

Voor deze klus heb je het volgende nodig:

  • Dopbit of knikker
  • Evenutueel een emmer
  • Eventueel wat zeep

De eerste stap is het verwijderen van de sproeikop. Vervolgens is het de taak om een knikker of dopbit in het uiteinde van de tuinslang te plaatsen. Als dit lastig gaat kun je een beetje zeep op de dopbit of knikker doen zodat deze makkelijker glijdt. Je kan ook de tuinslang even in de zon leggen, hierdoor wordt hij minder stug. 

Leg nu de tuinslang op de grond in de tuin of leg hem in een emmer. Door de kraan open te zetten zal de druk in de tuinslang toenemen. Dit komt omdat de knikker of dopbit het water tegenhoudt. Door de druk zal tevens al het vuil in de tuinslang loslaten. 

Op den duur is de druk zo hoog dat de knikker of dopbit het water niet meer kan tegenhouden waardoor zal deze losschieten. Zodra deze losschiet zal het water met het vuil uit de tuinslang stromen. 

Tuinslang schoonmaken met azijn

Voor deze klus heb je het volgende nodig: 

  • Azijn
  • Water
  • Knikker, dopbit of ander voorwerp om de tuinslang te kunnen afsluiten
  • Trechter
  • Emmer

Het is belangrijk om een goede verhouding azijn/water te hebben om deze klus te klaren. Een goede verhouding is 1 deel azijn en 3 delen water. Dus bijvoorbeeld 1 liter azijn en 3 liter water. 

Ontkoppel eerst de sproeikop en het kraanstuk van de tuinslang en laat de slang leeglopen. Plaats in een uiteinde een knikker, dopbit of ander voorwerp zodat deze is afgesloten. 

Plaats de trechter in het andere gedeelte en giet hier het mengsel van azijn en water in. Zodra de tuinslang vol zit sluit je ook het andere deel af of plaats je de slang dusdanig dat deze niet leeg kan lopen (door het uiteinde bijvoorbeeld naar boven te laten wijzen).

Laat het mengsel 8 tot 24 uur weken zodat al het vuil in de binnenkant van de tuinslang kan loslaten. 

Verwijder het mengsel door de tuinslang leeg te laten lopen. Koppel het kraanstuk op de kraan en zet deze voor een paar minuten aan zodat al het laatste losgelaten vuil uit de tuinslang kan stromen. Koppel tot slot de sproeikop weer op de tuinslang.

Let op!

Doordat tuinslangen verschillen in lengte en diameter verschilt het hoeveel liter azijn/water mengsels je nodig hebt. 

Schoonmaken met gebitsreiniger

Een andere manier om de tuinslang van binnen schoon te maken is door gebitsreiniger te gebruiken. Hiervoor hanteer je exact dezelfde stappen als die hierboven staan maar vervang je het azijn/water mengsels voor het gebitsreiniger/water mengsels. 

Gebitsreiniger is te koop in de vorm van tabletten en kun je kopen bij de drogist. 

Voor een liter water gebruik je een tablet. Doorloop exact dezelfde stappen zoals bij het schoonmaken met azijn/water mengsel.

Let op!

Niet alle tuinslangen zijn even lang en hebben dezelfde diameter. Het verschilt dus per slang hoeveel liter van het mengsel je nodig hebt.

Wist je dat...

Het schoonmaken van de binnenkant van de tuinslang een positief effect heeft op de levensduur van je tuinslang? Meer informatie over hoe lang deze gemiddeld mee gaat en hoe je ervoor zorgt dat deze langer mee gaat lees je in onze blog Hoe lang gaat een tuinslang mee? Tips voor een langere levensduur

Wat kan in de binnenkant van een tuinslang terecht komen?

In de loop van tijd kan er van allerlei vuil  terecht komen in de binnenkant van een tuinslang. 

Kalk
Elke keer wanneer er water door de tuinslang stroomt blijft er een heel klein beetje kalk in zitten. Op den duur kan er zoveel kalk in zitten dat de binnenkant van de slang dicht slibt.  

Roest
De kans dat je roest in de tuinslang kan krijgen is klein maar bestaat wel. Roest in een tuinslang komt van een leiding in huis waar het water doorheen stroomt. Een leiding kan na loop van tijd gaan roesten. Het water neemt dan kleine deeltjes roest mee wat kan ophopen in de tuinslang. 

Zand
Doordat mensen de tuinslang vaak na gebruik op de grond leggen kan er zand in de slang terecht komen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een tuinslang die geen voldoende druk meer heeft. 

Algen
Algen kunnen groeien in een tuinslang en ook de reden zijn dat de tuinslang dicht slibt. Gelukkig is het makkelijk te voorkomen dat algen in de tuinslang groeien. Je doet dit door de tuinslang op een donkere plek op te bergen of door een zwarte tuinslang aan te schaffen. Algen groeien namelijk niet in het donker. 

Vuil
Leg je de tuinslang keer op keer op de grond na gebruik dan kan er naast zand ook ander vuil in de tuinslang terecht komen. Berg daarom de tuinslang na gebruik goed op. Hoe je dit doet lees je in onze blog 11 makkelijke manieren om de tuinslang op te bergen.

Heb je last van weinig druk op de tuinslang dan kan een van bovenstaande de boosdoener zijn. Er zijn echter nog veel meer redenen waarom je weinig druk op een tuinslang kan hebben. Welke dit zijn lees je in onze blog Weinig druk op de tuinslang: dit zijn de oplossingen.

Wist je trouwens dat de druk van de tuinslang ook kan afnemen als er kleine gaatjes en scheurtjes in zitten. Lees onze blog Hoe repareer je een tuinslang (4 makkelijke methodes) om dit probleem op te lossen.

De sproeikop van de tuinslang schoonmaken

Wanneer er weinig water uit de tuinslang stroomt bestaat er ook een kans dat de sproeikop vol zit met vuil. Dit gebeurd nogal vaak omdat mensen deze op de grond leggen nadat ze klaar zijn met het sproeien van de tuin. 

Gelukkig kun je de sproeikop gemakkelijk schoonmaken. Door alleen al eens hard te blazen kan er vuil los laten. Je kan hiervoor ook een compressor gebruiken als je er een in bezit hebt. 

Een andere manier om de sproeikop schoon te maken is door deze een nacht in lauw water te leggen, hierdoor weekt het vuil los. 

Tot slot kun je de sproeikop ook uit elkaar halen en alles zorgvuldig met een doekje schoonmaken of alle onderdelen een nacht laten weken in lauw water. 

Conclusie

Je weet nu alle manieren om de tuinslang van de binnenkant schoon te maken. Dit is gelukkig een vrij gemakkelijke klus en zorgt ervoor dat jouw tuinslang jarenlang mee gaat. Je weet ook waarom de tuinslang van binnen vies kan worden en wat je eventueel kan doen om dit te voorkomen. 

We wensen je veel succes bij deze klus. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen