Hoe repareer je een tuinslang? (4 makkelijke methodes)

1 augustus 2022
1,5 min leestijd

Een tuinslang kan om verschillende redenen kapot gaan. Erg vervelend natuurlijk maar gelukkig kun je deze zelf gemakkelijk repareren. Hoe je dat doet lees je in deze blog. 

Een tuinslang kun je het best repareren met een bandenplaksetje en een schuurpapiertje. Zet altijd eerst de kraan uit voordat je begint met de klus.

Vervolgens maak je de tuinslang schoon en schuur je, daar waar het gaatje zit, de tuinslang licht op. Doe vervolgens een beetje lijm op de tuinslang (let op dat je niet teveel gebruikt anders plakt het niet goed). Plak nu een stukje rubber uit het bandenplaksetje over het gaatje. Na 30 minuten drogen kun je de tuinslang weer gebruiken. 

Benieuwd naar andere manieren hoe je een tuinslang kan repareren? Lees dan snel verder aangezien we maar liefst 4 manieren uitleggen om dit te doen. We leggen ook uit waarom het verstandig is om een tuinslang te repareren als hier een gaatje of scheurtje in zit én leggen we uit hoe een tuinslang kapot kan gaan.

Tuinslang repareren met bandenplakset

Lees hieronder hoe je stap voor stap de tuinslang repareert met een bandenplakset. Je hebt naast het bandenplaksetje ook een schuurpapiertje en een nat doekje nodig. 

  1. Zet eerst de kraan uit hierdoor heb je geen last van het water wat uit de slang lekt. 
  2. Maak de tuinslang schoon daar waar het gaatje of scheurtje zit, dit kan je gewoon doen met een nat doekje.
  3. Schuur rondom het gaatje de tuinslang licht op, dit zorgt ervoor dat de lijm en het rubbertje goed zal blijven zitten.
  4. Breng lijm aan rondom het gaatje of scheurtje.
  5. Plak nu een rubber deeltje uit het bandenplaksetje over het gaatje.
  6. Laat dit 30 minuten drogen voordat je de tuinslang weer in gebruik neemt.

Tuinslang repareren met duck tape of isolatietape

Als het gaatje of scheurtje heel klein is en/of als je geen bandenplaksetje hebt kun je ook duck tape of isolatietape gebruiken om deze te dichten. 

Met name als je niet zo handig bent en het probleem snel wil oplossen is het repareren met duck tape of isolatietape een goede manier. Je kunt de tape in bouwmarkten en in sommige supermarkten kopen. 

Het repareren doe met duck tape of isolatietape doe je zo:

  1. Om te zorgen dat de tape goed blijft plakken is het belangrijk de kraan dicht te draaien zodat je geen last hebt van het lekkende water. 
  2. Maak nu de tuinslang schoon en droog op de plek waar het lekt.
  3. Dicht het gaatje door duck tape of isolatietape om de slang te draaien. Doe dit 3 a 4 keer voor extra stevigheid en wat extra overlap. 

Let op!

Draai niet te veel tape om de tuinslang. Hier wordt die minder flexibel van en er kan een vouw/deukje in de slang ontstaan waardoor het water er niet goed meer door kan stromen. 

Tuinslang repareren met een slangreperateur

Gelukkig zijn er fabrikanten die slim inspelen op het feit dat tuinslangen nog wel eens kapot gaan. Er zijn namelijk speciale slangreperateurs die zorgen dat een kapotte slang binnen een handomdraai weer is gemaakt. Met name als een gat of scheur te groot is om te repareren is het gebruiken van een slangreparateur een goede oplossing, het is overigens ook nog eens erg makkelijk. 

Meet eerst de diameter (doorsnede) op van de tuinslang. Er zijn verschillende slangreperateurs omdat tuinslangen niet allemaal dezelfde diameter (doorsnede) hebben. 

Voor het repareren van de tuinslang met een slangreparateur heb je naast de slangreparateur een stanley mes nodig. Doorloop onderstaande stappen om de slang te repareren. 

  1. Zet eerst de kraan uit waar de tuinslang op aangesloten is
  2. Snij het deel wat kapot is weg met het stanleymes (je hebt nu dus twee tuinslang delen).
  3. Plaats de slangreparateur aan beide slang delen zodat deze weer aan elkaar komt te zitten.

Tuinslang repareren met een slangverbinder en slangklemmen

Wanneer het gat of de scheur te groot is en een bandenplakset of tape niet werkt kun je de tuinslang repareren met een slangverbinder en slangklemmen. 

Meet eerst de diameter (doorsnede) op van de tuinslang. Er zijn verschillende maten slangverbinders en slangklemmen omdat tuinslangen niet allemaal dezelfde diameter hebben. 

Je hebt hiervoor naast een slangverbinder ook twee slangklemmen, een stanleymes en een schroevendraaier met platte kop nodig. 

  1. Snij het kapotte stuk slang weg (je hebt nu dus twee tuinslang delen).
  2. Plaats de slangverbinder aan de twee tuinslang delen. Doe eventueel wat zeep op de tuinslang of laat de tuinslang even in de zon liggen zodat deze wat flexibeler wordt. Dit zorgt dat de tuinslang makkelijker over de slangverbinder schuift. 
  3. Breng aan beide kanten waar de slangverbinder zit een slangklem aan. Dit zorgt ervoor dat de tuinslang niet los schiet zodra je de kraan open zet. 

Waarom moet ik de tuinslang repareren

Wanneer de tuinslang lekt wil je dit zo snel mogelijk repareren omdat:

  1. Je verspilt water
    Doordat het water wegloopt door de gaatjes en scheurtjes verspil je water.
  2. De druk kan afnemen
    Met name als de gaatjes of scheurtjes groter zijn kan de druk afnemen. Hierdoor wordt het lastiger én duurt het langer om de tuin te bewateren.
  3. De tuinslang kan nog verder kapot gaan

Door de druk van het water kunnen gaatjes en scheurtjes groter worden. Hierdoor kan de tuinslang nog verder kapot gaan.

Waarom gaat mijn tuinslang kapot?

Door scherpe voorwerpen
De kleinste gaatjes en scheurtjes worden meestal veroorzaakt door een scherp voorwerp zoals een spijker of stukje glas. Je ziet vaak pas dat de tuinslang lekt zodra deze aangaat. 

Door UV straling
Laat een tuinslang nooit onnodig in de zon liggen. UV straling is voor veel tuinslangen niet goed (tenzij je een UV-bestendige tuinslang koopt). Door UV straling kan een tuinslang beschadigd raken doordat er barstjes en scheurtjes in de buitenste laag komen. 

Doordat het water in de tuinslang bevriest
Wanneer je in de winter de tuinslang buiten laat liggen met water erin en het gaat vriezen veranderd het water in ijs. Door het ijs rekt de tuinslang op. Door het oprekken wordt de tuinslang minder sterk en kunnen er gaatjes en scheurtjes ontstaan. Meer informatie over of je een tuinslang in de winter buiten kan laten liggen lees je in deze blog.

Door verkeerd gebruik
Sommige mensen gebruiken een tuinslang op een verkeerde manier. Zo zijn ze geneigd hard aan de tuinslang te trekken als deze ergens achter haakt. Hierdoor kunnen er scheurtjes aan de buitenkant van de slang ontstaan. Ga niet hard aan de slang trekken als deze ergens achter haakt maar loop naar de plek waar die vast zit en maak hem los met je handen. 

Door een huisdier
Grote kans dat als je een hond of kat hebt hij de tuinslang erg interessant vind. Wanneer hij ermee gaat spelen en de tuinslang in zijn bek neemt kan het zijn dat hij met z’n scherpe tanden er een klein gaatje in prikt. 

Het is verstandig om na gebruik van de tuinslang deze op te bergen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan eens onze blog 11 makkelijke manieren om de tuinslang op te bergen.

Kun je voorkomen dat een tuinslang kapot gaat?

Je hebt nooit 100% garantie dat een tuinslang heel blijft. Verschillende factoren hebben hier namelijk invloed op. Benieuwd wat je kan doen om de levensduur van je tuinslang te verlengen? Lees dan onze blog Hoe lang gaat een tuinslang mee? Tips voor een langere levensduur

Conclusie

Je kent nu alle verschillende manieren hoe je een tuinslang makkelijk kunt repareren. Het is met name belangrijk om meteen te handelen als er een klein gaatje of scheurtje in de slang zit. Wanneer je te lang wacht kan deze groter worden waardoor in sommige gevallen de tuinslang niet meer te repareren is. 

Succes met het maken van jouw tuinslang. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen